Guldkorn – ord der har hjulpet mig vol. 2
Jeg samler lidt på guldkorn. Ord eller sætninger som har hjulpet mig på den ene eller den anden måde. Jeg har blogget om det før, og hvis du ikke har læst første indlæg, kan du læse det lige her.
1. “Lone? Hun er da ALT andet end genert!”
Lad os starte tilbage fra mine tidlige teenager-år. Jeg havde i 13-14 år konstant fået at vide, at jeg. Var. En. Stille. Pige. Bum.
Sådan var dét “Nej hvor er du stille!” “Tal noget højere!” “Hvorfor skal du være så genert?” osv. osv. osv. Jeg var træt af det. Jo det var da rigtigt, men altså… Jeg synes faktisk, at jeg var mere end bare en stille pige. Jeg var da også meget social og (hvis jeg selv skal sige det) skide skæg! Men den side af mig, så de voksne måske ikke altid.
Det var mest sammen med mine venner, jeg sådan rigtigt var mig selv.
En dag var min bedste veninde hjemme hos os. Min mor begyndte så, som så ofte før, at snakke om hvor stille jeg var. Hun spurgte mine veninde, om hun ikke kunne gøre mig lidt mindre genert. Noget i den retning. Min veninde lignede et kæmpe spørgsmålstegn og svarede prompte: “Lone?? Hun er da ALT andet end genert!”
Det kan lyde som en lille ting, men hold nu OP hvor de ord varmede! Det var svært for mig, at ændre min mors syn på mig. Da min veninde så sagde hende imod, ja så lyttede hun! Det kunne jeg tydeligt se. Hun blev helt paf. Et smil bredte sig over mine læber og jeg havde en voldsom lyst til at pege min mor lige op i ansigtet og råbe “HA!!” Det gjorde jeg så ikke, men det føltes som en kæmpe sejer. Hvilket nok også er grunden til, at jeg stadig husker det den dag i dag.
Jeg kan jo godt se, at det var og er en meget lille ting. Men det beviste jo bare, at andre havde en anden opfattelse. Nogen så mig, som den jeg (også) var. Og hvorfor overhovedet sætte børn i bås på den måde? Min overbevisning er i hvert fald, at børn bliver sådan, som de får at vide de er. Meget groft sagt. Altså et menneske kan jo ikke vokse op og føle sig smuk, hvis det som barn konstant har fået det modsatte at vide. Eksempelvis. I dag kan jeg derfor godt tænke, at min mor SÅ MIG som en stille pige – mine venner SÅ MIG i et andet lys. Alt afhænger af øjnene der ser. Ingen kan eller bør sættes i bås, for mennesker er jo ikke statiske.
[ninja-inline id=2070]2. “Vi kan rejse tilbage i tiden og ændre dit traume”
Ja okay – ikke helt bogstaveligt. Kim har ingen tidsmaskine, men det VAR ham, som sagde ordene ovenfor. Jeg har haft en meget traumatiserende oplevelse, som kickstartede min angst for mange år siden. En af de første gange jeg snakkede med Kim om det, sagde han de ord, som føltes som… ja en kæmpe mental krammer. “I terapien kan vi gå tilbage til den dag og ændre din oplevelse af, hvad der skete.” Noget i den retning sagde han. (Det omtalte traume, er et helt blogindlæg i sig selv. Jeg har tidligere nævnt, at jeg ville skrive om det, men har endnu ikke fået taget den dybe indånding, som skal til. Det kommer snart)
Men Kim fik ret. Vi HAR fået snakket i dybden om den dag. Det føltes som en stor sten, der faldt fra mine skuldre. Som om den der hårde knude af ubehag blev opløst. Måske var det slet ikke så slemt? Var det reaktionen omkring mig, som gjorde det til en traumatiserende oplevelse? Vi pillede det helt fra hinanden og så på ét element af gangen. Fik det helt ned på jorden.
Kim brugte noget han kalder SE-terapi (Somatic Experiencing) . Jeg følte det næsten som om, at jeg var i hypnose. Som om jeg var der igen. Den dag. Men vi ændrede så lige et par ting i historien, hvis det giver mening? Så altså det kan virkelig anbefales, hvis du går rundt med et traume eller en dårlig oplevelse. Kig på det med andre øjne – gerne med Kims hjælp.
3. “Jeg tænker bare ikke så meget over det”
Jeg har lige en sidste ting, som jeg vil tage med her i dag. En lille ubetydelig sætning, som var alt andet end ubetydelig. Den kom fra min mand i én af mine sværeste perioder. Jeg oplever mange mærkelige ting i min krop. Forbigående smerter. Snurren i fingrene. En fod der sover lidt. Jag i brystet. Den slags meget meget små ting og slet ikke noget alvorligt. Sådan har det nok altid været, og jeg har vitterlig troet, at jeg var alene om det. At mennesker normalt ikke mærker noget som helst af den slags – med mindre de er syge. Inderst inde har jeg gået med tanken om, at det var fordi, min krop ikke var rask. At jeg fejlede noget alvorligt, som kom til udtryk gennem de her mange små “tegn” i kroppen.
Jeg fortalte min mand om det en dag. Tror lige at jeg fik et jag i brystet eller lignende. Han sagde helt nøgternt, at det oplevede han også tit. Han tænkte bare ikke så meget over det. Ja det var dét. Dén sætning ændrede det hele for mig. Gjorde han dét?? Hvorfor har han aldrig fortalt mig dét? Eller… vil det sige, at det måske er helt normalt? Det var en enormt befriende tanke for mig. At kroppen måske bare gør sådan nogle ting. Helt uden at det betyder noget.
Faktisk synes jeg, at det er helt pinligt at skrive. Tænk at det skulle tage mig 30-35 år at opdage, at den slags var helt normalt. Men fra den ene dag til den anden, begyndte jeg at se anderledes på kroppens små.. ja signaler er det nok ikke så. Jeg stoppede i hvert fald med at tænke så meget over det. Min sygdomsangst smuldrede fuldstændigt. Det er utroligt, hvad de rigtige ord, på det rigtige tidspunkt kan gøre. Min mand havde ingen planer om at hjælpe, da han sagde de ord. Det var ikke gennemtænkt på den måde. Men hold op en forskel de gjorde.
Hilsen Lone
Hvem er Klient Lone?
Mit navn er Lone, jeg er 38 år og har lidt af voldsom panikangst i snart 20 år. Jeg bor sammen med min skønne mand og vores to dejlige børn på 6 og 9 år i Sydjylland, og arbejder i tekstilbranchen, hvor jeg er ansat på deltid. Sidstnævnte er noget jeg under ingen omstændigheder var i stand til for et år siden, hvor jeg havde nok det jeg vil kalde “mit livs nedtur”. Jeg startede i Angstekspert Kim Liljehults Online Angst Kursus i december 2015 og kort tid efter supplerede jeg med samtaler via. telefonen hos Kim Liljehult også – fantastisk beslutning! Du kan læse flere af mine angst blog indlæg, om rejsen mod at blive angstfri:[Klik her] for at se listen over mine angst beretninger.
Mere viden om angst
• Hvad er SE-terapi (Somatic Experiencing) for noget?
• Hvad siger wikipedia om se-terapi og hvem er Peter Levine?
• Mini video om b.la. SE-terapi